Schoenenketen Bristol is door de coronacrisis in zwaar weer beland.

Het familiebedrijf onderhandelt met banken over financieringsmogelijkheden, maar voorlopig zijn het de eigenaren die bijspringen om te overleven.

Veel klassieke winkelketens hadden al last van de opkomst van online shoppen; de coronacrisis geeft een extra klap.

Familiebedrijf Bristol is in de problemen gekomen door de coronacrisis. Dat vertelt topvrouw Elise Vanaudenhove in een interview met Het Financieele Dagblad.

De schoenenketen leed al jarenlang verlies en gedwongen sluitingen van Belgische winkels en minder klanten in Nederland hebben gezorgd voor een groot gat in de begroting.

In de periode met de lockdownmaatregelen verloor Bristol volgens Vanaudenhove 5 miljoen euro per week.

Gesprekken met banken over de financiering hebben tot nu toe niets opgeleverd en daardoor moest de vastgoedtak van de familie bijspringen. “Met dat krediet konden we de crisis overbruggen. Overleven, ja.”, zegt de topvrouw tegen het FD.

Bristol onderhandelt nog steeds met de banken. De schoenenketen hoopt ook dat verhuurders gaan inzien dat de huurprijzen in stadscentra veel te hoog zijn.

Bristol leed voor de coronacrisis ook al jarenlang verlies. De prijsvechter heeft het moeilijk met de concurrentie van webwinkel Zalando en schoenenketen vanHaren.

Winkelketens extra geraakt door coronacrisis

De situatie van Bristol is zeker niet uitzonderlijk. Klassieke winkelketens hebben het extra zwaar door de combinatie van de coronacrisis en de structurele opkomst van online shoppen.

Eerder deze maand werd bekend dat het Nederlandse deel van modewinkelconcern FNG, moederbedrijf van onder meer Miss Etam en Claudia Sträter, is failliet verklaard.

De rechtbank van Amsterdam heeft uitstel van betaling omgezet in een bankroet. Volgens het bedrijf worden de kansen op een doorstart hierdoor groter.

De winkels van FNG Nederland, waar ook Expresso, Steps en Promiss onder vallen, blijven voorlopig open. Het bedrijf heeft in Nederland tussen de 1300 en 1500 werknemers. Door het bankroet is hun arbeidscontract aangezegd, maar zij krijgen door uitkeringsinstantie UWV de komende zes weken nog betaald.

In diezelfde periode moet de curator proberen een akkoord te sluiten over een doorstart voor het hele bedrijf of delen daarvan.

Volgens een woordvoerder voor FNG Nederland zijn er “meerdere geïnteresseerden” voor zo’n doorstart, hoewel hij geen aantallen kan noemen. Het doel is om een doorstart met het winkelbedrijf als geheel te maken, maar of dit ook lukt is nog onzeker.

LEES OOK: Parcom is naar verluidt favoriet om HEMA te kopen – Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd zouden daarbij betrokken zijn